2011. július 4., hétfő

Mindig kell egy Doktor

Pénteken jön az új Torchwood évad (Miracle Day, amit láttam belőle, elég érdekesnek tűnik, és ha olyan jó lesz, mint a The Children of Earth, már megérte), ennek apropóján - meg mert hatalmas nagy DW fanatikusok vagyunk néhányan - elindítottunk a héten egy Doctor Who hetet az SFmagon. Kezdetnek mindjárt neki is eshettem egy bevezetőnek. Nos, nem mondom, meggyűlt a bajom, mit hagyjak ki, mit írjak bele, mi az ami helyes (pl. most akkor hogy is van ez a regeneráció?) és miegymás. Annyi jó képet találtam, hogy csak ihaj, és még más is küldött nekem... De remélem sikerült megbirkóznom vele, és más is élvezi majd - talán még kedvet is kap a sorozathoz, bár természetesen nem tetszhet mindenkinek az angol sci-fi klasszikusa.

Az cikkemen kívül a héten még lesz szó a Torchwoodról, az új Doktorról, az előzőről, a DW popkult hatásáról és játék is lesz egy Torchwood könyvért. Szerintem jók a cikkek, én már olvastam őket.

Egyébként ami az új Doktort illeti, kezdetben nem igazán tudta felkelteni az érdeklődésemet. Nem Matt Smith-szel volt a bajom, sőt, azt se mondanám, hogy rossz részek voltak az 5. évadban. Volt egy-két kifejezetten jó (a The Eleventh Hour nagyon jó pl.), de nem volt az igazi. Még az évadzáró sem. Na de aztán jött a 6.évad... Igen, ez már valami, végre vártam az új részeket. És noha ott is volt 2-3 gyengébb epizód, az évadon átívelő szál olyan nagy rejtély, amekkorát még nem láttam a DW-ben. Most azonban szünet van (szemétség pont a legjobb résznél félbeszakítani a sorozatot), addig is a régi sorozattal ismerkedem. A harmadik Doktorral akartam kezdeni, de csak nem tudtam megállni, megnéztem a két jubileumi epizódot (The Three Doctors 1973, The Five Doctors 1975), és az első történetet, amiben felbukkan a nagy ellenség, a Mester. Nem mondom, mai szemmel nem az igazi a kép, de ha belegondolunk, hogy mikor készült, és ráadásul kis költségvetésből, akkor kalapot kell emelnünk. Ráadásul vannak benne elég ijesztő/félelmetes jelenetek. Nem csodálkozom, hogy az angol gyerekek a kanapé mögül merték csak nézni pl a Terror of the Autons című részt.

Néha elgondolkodom, hogy csinálok egy blogot a "Hogy volt.." mintájára a régi részekkel kapcsolatos benyomásaimmal...




6 megjegyzés:

  1. Amúgy a The five doctors részben miért nem szerepel Tom Baker? Mármint elviszi őt az a piramis izé de utána hóvá tűnt?Egyébként jó az oldal.

    VálaszTörlés
  2. Ez egy nagyon jó kérdés. Baker először elvállalta a szerepet, aztán valamilyen oknál fogva visszalépett. Kicsit furcsa, hogy a producernek felvetette a korábbi el nem készült Shada epizód befejezését, amiben ő lett volna az aktuális Doktor. Nem tudom, lehet fájt neki, hogy csak mellékszereplő lenne. Hogy a filmben szereplő jelenetét akkor vették-e fel, nem tudom. Ha a filmmel együtt készült a jelenet, akkor pikáns a dolog, mert partnerével, Lalla Warddal egy évvel korábban váltak el...
    Plusz infó, hogy a különféle fotózásokon egy Madame Tussaud-féle viaszbábot használtak, Baker beleegyezésével.

    VálaszTörlés
  3. Fura, vajon milyen lett volna ha minden terv szerint megy? Mindegy amúgy jók az ilyen reunion epizódok kéne egyet az új karakterekkel is Tennant meg Smith és talán Ecleston bár ő nem hiszem, hogy eljönne.

    VálaszTörlés
  4. Én a nyolcadik doktort, Paul McGannt látnám szívesen újra a sorozatban. Több pletyka is felröppent ennek kapcsán, amikor egy új-zélandi találkozón bemutatta a nyolcadik Doktor új, hivatalos kosztümjét:
    http://onceuponageek.com/2010/11/02/paul-mcgann-doctor-who-new-outfit/
    Persze a lelkesedést hamar letörték, de még mindig mozgatja a rajongók fantáziáját.

    VálaszTörlés
  5. Csinálhatnának legalább egy minisorozatot arról mi történt a nyolcadik doktorral a film eseményei után a sorozat fináléja lehetne a Time war. Mondjuk nem valószínű hogy a mostan rezsim alatt belemennének. Moffat még a régi Doctor who karaktereket is számüzte :( A lényeg hogy a filmre ne hasonlítson nekem nagyon nem jött be.

    VálaszTörlés
  6. A Time War-os spin-off ötletét is elvetették. Ha érdekel, mi történt a nyolcadik Doktorral, rengeteg könyv és rádiójáték készült az ő főszereplésével. Persze ezek hivatalosan "nemhivatalosak." Reménykedjünk, hogy az 50. jubileumra lesz valami sokdoktoros rész.

    Én nem bánom, hogy kicsit hanyagolják a régi ellenségeket (ami nem teljesen igaz, pl. a Good Men Goes To Warban feltűnnek a cyberman-ek és egy sontari is). Nagy reményeket fűzök a Silence-Demons Run szálhoz. Majd szeptemberben meglátjuk, mi lesz ebből.

    VálaszTörlés