2011. április 27., szerda

Nomen est omen

Eddig nem tartoztam a szőrözős, kukacoskodó emberek közé, de az utóbbi időszakban igencsak érzékeny lettem mindenfélére, és nem csak saját magam, hanem mások felé is. Ennek vannak jó, és vannak rossz aspektusai is, most ezekre nem térnék ki, nem ez a bejegyzés témája.

Ami viszont a témája:

science fiction vagy science-fiction?

Emlékszem, anno asszem Komavary oktatott ki, hogy nyugodtan hozzáírhatom a ragot a science fictionhöz (persze a kiejtéstől függ, mit rakunk hozzá, nálam a kiejtés szájensz fiksön). Látszik, én mit részesítek előnyben, mármint melyik írásmódot. Eddig azt hittem, hogy csak a sci-fit (scifit, sicc! aka Magyar Scifitörténeti Társaság, brrr...) nem ismerők szeretik kötőjellel írni a kifejezést. Egyetemi referátumokban ez igen gyakori.

Node, az áprilisi Galaktikában valami megütötte a szememet. A Robert J. Sawyer cikkben kétszer is szerepel a science-fiction kifejezés, ráadásul attól, akitől nem is vártam volna. Jó, hát nem mondom, hogy hörgések és rángatózás közepette fordultam le a kanapéról, amikor ezt olvastam, de azért megakadt rajta a szemem. Mert hát, én eddig hivatalosan a kötőjeles írást csak francia nyelvben láttam (a spanyoloknak van rá egy szép kifejezésük, ciencia ficción). Idehaza valahogy az angolszász írásmód ragadt meg (bár még mindig történnek próbálkozások a tudományos-fantasztikus [ez meg kötőjeles!] szókapcsolat meghonosítására, de valahogy ez sose sikerült, és szerintem nem is megfelelő kifejezés).

Szóval kérdem én, most akkor mi van? Azt tudom, hogy túllihegem ezt a dolgot, de vajon van erre letisztult szabály idehaza?

7 megjegyzés:

  1. A toldalékolás azt hiszem, akadémiailag is úgy van, ahogy írod is: ha az idegen szó végén nem néma hang van, akkor kötőjel nélkül mehet mögé a toldalék.
    Az SF meg nálam is science fiction - elvégre odakint így írják, nem?

    Máté

    VálaszTörlés
  2. Science fiction és sci-fi, toldalékolás meg kötőjel nélkül. SFmagon is előfordul hébe-hóba a tévesztés, de még szerkesztői fázisban el szoktam csípni. :)

    VálaszTörlés
  3. Tőlem nem is várhattad, mivel a kéziratban (itt van épp előttem)sem volt benne. Az életemben nem írtam még kötőjellel és azután sem fogom.

    VálaszTörlés
  4. Ezek szerint korrektori hóbort (vagy fáradtság) lehetett.

    VálaszTörlés
  5. Igen, valahogy elsőre én is a valami ilyesmire gondoltam András esetében. Végül is nem zavaró, csak nekem akadt fenn a szemem.

    VálaszTörlés
  6. Bocs a kioktatásért :(

    "tudományos-fantasztikus [ez meg kötőjeles!]"

    Mert itt két jelző van. (vö. sajtos-tejfölös). A science fictionban meg a második jelzett.

    VálaszTörlés
  7. Köszi, mindig tanul az ember :)

    (azt pedig nem rossz értelemben vettem kioktatásnak)

    VálaszTörlés