2013. április 2., kedd

The Sagan Diary

John Scalzi Vének háborúja sorozata napjaink egyik divatos olvasmánya, a díjra jelölt kötetek a military SF klasszikus hagyományait követik, Scalzi pedig nem rejti véka alá, hogy ő bizony nem szégyelli, hogy nyúl innen-onnan, legyen az film vagy könyv. Azonban bármennyire is szórakoztatóak a regényei, sokszor esik abba a hibába, hogy filozofálgatni kezd, ami valahogy nem megy jól neki. Éppen emiatt lesz unalmas a The Sagan Diary, ami nem akció, hanem száz százalék elmélkedés.

A 2007-es kisregény a sorozat egyik fő karakterének, a Különleges Erők – vagy más néven a Szellemhadtest – egyik katonájának virtuális naplója, amit AgyGépén (BrainPal) hozott létre, majd miután leszerelt a hadseregtől, azt a Gyarmati Véderő kutatói kapják meg tanulmányozásra. Az egész kisregény lényegében Jane – és a hozzá hasonló Különlegesek – életmódjának, gondolkodásának a bemutatása, olyan aspektusokból, mint a beszéd, az ölés, a barátság vagy a szex. Igazából annyi történik itt, hogy Scalzi kicsit összeszedettebben, elmélkedőbben írja le azt, amit a Szellemhadtestben már amúgy is megtudunk. Az egész kisregénynek talán csak annyi mondandóját sikerül kihámozni, hogy a Különlegesek számára semmi sem olyan, még a legalapvetőbb érzelmek, mint a félelem sem, mint a normál embereknek, John Perrynek vagy nekünk, olvasóknak. De bármennyire is érdekes lenne az egész ötlet, egyrészt aki olvasta a Szellemhadtestet, annak nem nagyon fog újat mondani, másrészt túl sokszor ismétel az író, Sagan hosszú monológja unalmas és érdektelen részekkel van feltöltve. Éppen az hiányzik belőle, amit Scalzi a regénysorozatában célul tűzött ki: hogy írjon egy szórakoztató, könnyed háborús sci-fit. Itt nincsen cselekmény, nincsenek összecsapások, sőt, Sagan alakján kívül igazából nem is jelenik meg más.

Igazából érdekességnek lehet leginkább tekinteni, sem mint önálló, élvezetes műnek. Aki szereti a Vének háborúját és úgy gondolja, ez a kortárs sci-fi egyik legjobb sorozata, annak megéri elolvasni a The Sagan Diary-t, mások inkább maradjanak a regényeknél. Persze van még egy lehetőség, meghallgathatjuk az audio változatot, amit Elizabeth Bear, Mary Robinette Kowal, Ellen Kushner, Karen Meisner, Cherie Priest és Helen Smith olvas fel – bár véleményem szerint M. R. Kowalnak kellene az egészet felolvasnia, az ő hangja a legkellemesebb és mivel ő kezdi, az utána követező hölgyek megtörik a felépülő hangulatot. Mindazonáltal ez is lehet egy út a The Sagan Diary-hez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése