2011. december 30., péntek

2011

Nos, mivel úgy sem nagyon blogoltam, legyen egy kis évbúcsúztató. Mint minden év, ebben is voltak jó és rossz pillanatok, jó és rossz filmek, jó és rossz könyvek. Lássuk a Tovább után.

1) Év filmje: Drive

Akik ismernek, azoknak ez nem meglepő. Bár locutus is elismeri érdemeit, szerintem alápontozta. Hogy miért? Meg kell nézni, nem lehet írni róla, csak szuperlatívuszokban. Rég láttam filmet ami ilyen jól tud bánni a csenddel, a minimális színészi játékkal és úgy általában, ami jól össze van rakva. Ráadásul sokkal nagyobbat ütött úgy, hogy előtte csak annyit tudtam róla, hogy MINDEN filmes honlap, újság stb. maximális értékeléssel hozta ki. Tessék menni és megnézni, aztán ha úgy jössz ki a moziból, hogy "ez igen", akkor rájössz, miért mondom, hogy ezek után minek filmet készíteni?


Még egy: Scott Pilgrim vs. the World ("Didn't you get my email explaining the situation?")

2) Év legjobb sci-fi filmje: Another Earth

Egyesek szerint ez nem sci-fi, szerintem az, a "másik Föld" nélkül nem lenne ugyanaz a sztori. Egyébként egy viszonylag kitalálható, ismert klisékből építkező dráma, két emberről, a bűnhődésről és arról, mennyire át tud alakulni az emberek világról alkotott képe. Ami meglepő, hogy képes gyomorszorító atmoszférát teremteni. És a legutolsó csattanó kegyetlen.


Még egy: Super 8

3) Legjobb animációs film: Rango

And the Spirit of the West. Nem is mondok többet.


Még egy: Megamind (mögötte szorosan a Despicable Me)

4) Év csalódása (nem sci-fi) film: Antikrisztus

Lars von Trier beteg. Valami nagy baja van. Nem ajánlom senkinek, hogy megnézze. Valami félrecsúszott a film kiötlésekor, mert ha azért csinálta, ami a végén van, akkor ennek így semmi értelme.


5) Év csalódása (sci-fi) film: Cowboys & Aliens

Pedig adja magát a siker! Harrison Ford, Daniel Craig, egy rakás ismerős mellékszereplő, Olivia Wilde mint eye candy, a Vasember rendezője, meg egy rakás jó (mármint tisztes iparos) forgatókönyvíró. Ez lehetett volna az év blockbustere, de nem, egy elcseszett katyvasz lett. Még a "csatajelenetek" (ezt komolyan gondolták csatajelenetnek?) sem jó! Ja, és írjon már végre valaki rendes szerepet szegény Sam Rockwellnek!


Még egy: Paul


Tim Burtont azért sem kedvelem, mert csinált egy szörnyű filmet Majmok bolygója címen. Jó, a régi saga epizódjai sem tökéletesek, de van bennük valami, az első film meg még mindig klasszikus. Szinte vártam, hogy elrontsák ezt is, de nem, jött Andy Serkis és Caesar hódított. A film amúgy nem lenne jó, de a majmok jelenetei miatt az év blockbustere. Remek, és még akkor is jó, amikor Caesar először szólal meg (az valami epic moment). Várjuk a folytatást, amire már a filmben erősen építkeztek.


Még egy: Your Highness (már csak azért is, mert hogy adhatott erre egy stúdió ennyi pénzt?)

7) Az év felfedezett klasszikusa: az Evil Dead-trilógia

Groovy!



8) Év színésze: Ryan Gosling

Naná, nem majd Tom Cruise... Gosling amúgy lehetne (számomra) az év felfedezettje, először a Crazy, Stupid, Love-ban láttam Steve Carell partnereként, egy lehengerlő nőcsábászként akinek saját maga kifigurázása is jól áll. De ami a Drive-ban volt, na az zseniális. Nem csoda, hogy van már mindenféle oldal ahol ezt a srácot istenítik, simán az egyik legjobb fiatal aktor. Reméljük nem lesznek sztárallűrjei, és nem felejt el színészkedni.


Még egy: Michael Fassbender (bár asszem az Éhséget tavaly láttam, de a nevét most jegyeztem meg)

9) Év színésznője: Carrey Mulligan

Sokáig gondolkoztam, hogy tényleg Carrey Mulligan legyen-e, de aztán úgy voltam, miért ne? Természetesen ő is a Drive miatt, de mikor megtudtam, hogy kedvenc Doctor Who epizódomban (Blink) ő a főszereplő akkor az amolyan isteni jelként mutatkozott. Sort kell majd kerítenem még pár filmjére.


Még egy: Emma Stone

10) Év legjobb könyve: Csillagdagály


Az emberrel egyenrangúakká tett delfinekkel megtöltött űrhajó? Egy galaxisnyi vérszomjas idegen aki az emberiség kiirtását tervezi amióta csak felvették velük a kapcsolatot? Ősi titkok? Egy Charles Dart nevű csimpánz? Asszed gagyi? Olvasd el, és rájössz, hogy nem csak erről szól.


11) Év legrosszabb könyve: Ráma II


Az első kötetet még elviszi a hátán a Ráma hatalmas felfedezése, de ez bukás. Dög unalom, zavaros, még be se tudtam fejezni annyira érdektelen. Hiába, az öreg Clarke-nak már nem ment ez az írás dolog.

12) Év felfedezett klasszikus könyve: Marsbéli krónikák



13) Legjobb sorozat: Coupling

A sorozat, ami mellett a How I Met Your Mother (ami szerintem túlértékelt) és a Jóbarátok is elbújhat. Imádnivaló, vicces, szókimondó és közel áll a mindennapokhoz.


Még egy: Twin Peaks

14) Legnagyobb sorozatos csalódás: Doctor Who, 6. évad második fele


Utálom ha hülyének néznek. Olyan jól és erősen indult a 6. évad, végre kezdtem hinni benne, hogy fogom tudni úgy szeretni mint a korábbiakat. De a készítők teljesen hülyének nézik az embert, nem magyaráznak meg semmit, totál logikátlan dolgokat csinálnak, félmagyarázatokat és félremagyarázásokat adnak, mindezt a Doktor karaktere mögé és a River Song iránti "szerelmével" akarják palástolni. Hát kösz, ebből én nem kérek... (A Tor részletezi, mi is a probléma. Spoilers!)

És a 2011-es év maradandó filmes momentumai (csak saját felelősségre, majd mind spoileres):

Lucas Lee (Scott Pilgrim vs. the World)



The Spirit of the West (Rango)



A lift (Drive)



És végül filmek, amik kimaradtak: Black Swan, True Grit, The Guard, Never Let Me Go, 127 Hours, The Fighter, Blue Valentine, Tree of Life és The Girl With the Dragon Tattoo (utóbbit jövőre vetítik idehaza).

2 megjegyzés:

  1. „Hiába, az öreg Clarke-nak már nem ment ez az írás dolog.” – ez aztán a beszólás :)

    VálaszTörlés
  2. Megnéztem az ajánlód hatására az Another Earth -t. Hát tényleg nagyon jó...

    VálaszTörlés