2012. október 8., hétfő

Az el nem készült klasszikus

A science fiction és talán a világ filmtörténetének klasszikusa, ami vonatkozási pont, kult darab, amit minden fiatal megnéz, teljesen mindegy, hogy a nyolcvanas években élt vagy napjainkban.

Egy film, ami sosem készült el. Jodorowsky Dűnéje.



Képzelj el egy filmet, ami Frank Herbert Dűnéjén alapul.

A projektet Alejando Jodorowsky irányította, ő is rendezte volna.

Egy párizsi milliomos, Michel Seydoux lett volna a producer és a fő finanszírozó.

Jean Giraud "Moebius" a filmhez több mint 3000 képet készített, többek közt a teljes storyboardot.

Chriss Foss készítette az űrhajók, repülők és más gépezetek dizájnját.

H. R. Gigert kérték fel a Harkonnen planéta, a Giedi Prime látványterveihez, miután Salvador Dali egy Giger-albumot mutatott Jodorowskynak.

Dan O'Bannon lett volna a speciális effektekért felelős személy. O'Bannon később olyan filmeknél közreműködött, mint a Dark Star, az Alien-sorozat vagy az Emlékmás. Jodorowsky egyébként eredetileg Douglas Trumbullt szerette volna megnyerni, aki a 2001, a Silent Running, vagy később a Harmadik típusú találkozások és a Szárnyas fejvadász elkészítésében vett részt.

A film zenéjét a Pink Floyd készítette volna.

Salvador Dalí játszotta volna IV. Shaddam padisah császárt, az eredeti elképzelések szerint maga Jodorowsky lett volna Leto herceg, ám erről letett, mikor látta, mennyi munkája van a filmmel. Pault a fia, Brontis Jodorowsky játszotta volna, David Carradine alakította volna Liet Kynes vagy Leto figuráját, Charlotte Rampling pedig Lady Jessicát. Felmerült még például, hogy Orson Welles lenne Harkonnen báró, Gloria Swanson pedig Gaius Helen Mohiam Tisztelendő Anya.

A filmből végül nem lett semmi. Két millió dollár elköltése után, egy 14 órás film tervével - Jodorowsky egy interjúban elmondta, egy három órás filmre és egy hat részes televíziós sorozatra írta alá a szerződését - a projekt elkészülte kétségessé vált. A szöget a koporsóba Dino De Laurentis verte, aki 1976 végén megvette a franciáktól a regény jogait.

2011-ben kezdték el készíteni a Jodorowsky's Dune című dokumentumfilmet.

A több Dűne-projektről itt lehet olvasni még érdekességeket.

Frank Herbert ma 92 éves lenne.


1 megjegyzés:

  1. :nyálcsorgat:

    "A film zenéjét a Pink Floyd készítette volna."
    Itt meg már borzongtam!

    VálaszTörlés