2010. augusztus 3., kedd

Az ausztrál SF irodalom - cikk

"Az ötvenes évek legfontosabb ausztrál science fiction regényírója egy Angliából érkező tengerésztiszt, A. Bertram Chandler volt. Chandler még a háború alatt találkozott John W. Campbell-lel, aki rávette az írásra, és meg is jelentette első novelláját az Astoundingban. Azonban Chandler otthagyta Amerikát, és 1956-ban Ausztráliába költözött, amit már korábbi útjai során megszeretett. Regényeivel és novelláival a korszak megkerülhetetlen alakjává nőtte ki magát. Leghíresebb Rim World című sorozata, amely az emberi űr peremének föltérképezésének kalandos története." [Az ausztrál SF irodalom, maga a kép az egyik leghíresebb ausztrál SF illusztrátor, Stanley Pitt munkája]

Érdekes dolog más nemzetek SF-jét nézegetni. Egyszerre ismerős - elvégre az SF alapjai majdnem mindenhol azonosak, pláne mondjuk olyan angolszász gyökerű országokban, mint Ausztrália - és furcsán ismeretlen.

És vicces is. Ausztráliában nagy múltja van a fanzinoknak, és ugye ezek gyakran nem a legexkluzívabb kiadványok. Néha már a címükben is érdekesek, mint a Scinece Fiction Bullsheet, máskor azonban kivitelükben is megmosolyogtatóak. Ilyen a Potato Monkey című kiadvány is.


De azért nem csak ilyen kiadványok léteznek. Az egyik legfontosabb SF magazin ott az Antipóduson az Aurealis, aminek alább látható pár borítója.



Egyébként tiszta szerencse, hogy vannak hozzám hasonló őrültek, akik odavannak az SF borítókért. Egy nagyon érdekes vállalkozás a Galactic Central, ami az SF/F magazinokon kívül rengeteg más angol-amerikai és egyébb nemzet magazinborítóit szedte össze (ha minden jól megy, információk is fölkerülnek a kiadványokról).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése