2010. augusztus 1., vasárnap

Zsoldos Péter: A feladat

"Csak a feladat maradt, és annak egyetlen lehetősége, hogy valóra válhasson..."

Egy távoli bolygó felderítését végző Galatea kutatóűrhajón súlyos baleset történik, a legénység minden tagja meghal. Vagy mégsem? Az utolsó életben maradt ember, Gill másolatot készít a személyiségéről az űrhajó központi számítógépébe. Meghagyja a rendszernek, hogy ha a hajó közelébe kerül egy, a bolygó intelligens, de a fejlődés alacsony fokán álló őslakói közül, akkor fogja el, és ültesse bele az agyába Gill személyiségét.

A Galatea karcsú ezüstteste csaknem száz évet vár, míg az üldözött és sánta Umu a hajó közelébe ér. Gill új testet kap, de ez nem teljesen az ő elképzelései szerint történik. Mint kiderül, a test eredeti személyisége még mindig jelen van, és ez megnehezíti az űrhajóst abban, hogy elvégezze a feladatot: a Galatea visszajuttatását a Földre. Ehhez azonban segítőkre is szüksége van: hamarosan a saját emlékei segítségével "újraéleszti" a Galatea legénységét, és együtt próbálják meg teljesíteni a  feladatot. De ez a próbálkozás is problémákba ütközik: nem számolt mellékhatások, előre nem tervezett félresikerült próbálkozások és az eredeti személyiségek eleve kudarcra ítélik Gill-Umu tervét. Azonban a bolygó másik oldalán létezik egy fejlettebb civilizáció, melynek tagjai felhasználásával Gill mégis esélyt kap, hogy teljesítse a Feladatot...

Zsoldos Péter, a klasszikus magyar science fiction méltán nagyra tartott szerzője ezzel a regényével bebizonyítja, hogy közel negyven évvel a regény megszületése után is megállná a helyét a nemzetközi porondon. Egyedi stílusa lebilincseli az olvasót, és a felvetett problémák, ti. hogy egy kezdetben értelemmel rendelkező feladat hogyan válik puszta absztrakcióvá, és hogy az ember hogyan rendelődik alá ennek a megkérdőjelezhető kimenetellel rendelkező célnak, a mai napig érvényes és elgondolkodtató. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti az elgondolkodtató és - tényleg, nem csak közhelyszerűen - egyedi történeteket.

A regény több kiadást is megélt idehaza, és a Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisába is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése