2010. augusztus 16., hétfő

Egy Locus-díj apropóján - Michael Whelan

Ha már úgy is belejöttem az SF képes bejegyzésekbe, miért ne vihetném tovább ezt a tendenciát?

Idén a képzőművész kategóriában a Locus-díjat nem más kapta, mint Michael Whelan. Akinek ez a név nem mond semmit, az skubizzon erre a képre:Bezony, ha máshonnan nem, a 2010. Második űrodisszeia hazai (és egyébként az amerikai) borítójáról ismerős lehet. De hogy mit ne mondjak, Whelan közel negyven éves pályafutása alatt több mint 350 könyvborítót készített. Dolgozott a DAW Booksnak, és ő készítette Stephen King Sötét torony ciklusának képeit, ill. Anne McCaffrey Pern, Moorcock Elric és H. Beam Piper Ace kiadású Fuzzy-sorozatának borítóit is. Lemezborítókat is csinált, a The Jacksons-tól Meat Loaf-ig sok mindenkinek.

Whelan tizenhatszor kapott Hugót, többek közt az ún. "SuperHugót", amit az 1992-es 50. WorldConon adtak át, ő mint "az elmúlt 50 év legjobb képzőművésze" vehette át. Emellett huszonhat Locusa van, és tizenegyszer kapta meg az "illusztrátorok Hugójának" számító Chesley Award-ot. A rengeteg kitüntetés és díj közül talán a Science Fiction Hall of Fame-be való 2009-es beiktatását emelhetjük még ki.

Aki esetleg még ennél is többet szeretne tudni Whelanről, annak ott van a szerző weblapja sok képpel és információval.

8 megjegyzés:

 1. Csak nekem tűnnek elképesztően giccsesnek ezek a képek? Kb. Valejo sci-fiben, tőle is kiráz a hideg... A holdon homokvárat építő kislány végképp kiveri a biztosítékot:D

  VálaszTörlés
 2. Az a kép mondjuk szerintem is félresikerült. Nem a kedvenc alkotóm (arra ott van pl. Martiniere vagy Eggleton), de az utolsó kép ill. ahol a romok közt látszódik a Galaxist tetszik. Az emberalakjai furák...

  VálaszTörlés
 3. Jó a koncepció, mármint hogy így ráálsz a képes bejegyzésekre. Tízezem ezeket a bejegyzéseket.
  (Vajon nagyon vagy kicsit fogsz irigyelni, ha majd kiposztolok egy nekem készített Bob Eggleton rajzot.)

  VálaszTörlés
 4. Küry: szerintem a nagyon élénk színek és az erős kontrasztok miatt tűnnek giccsesnek a képek - viszont lehet, hogy éppen ez volt a kiadók elvárása iránta. (?)

  VálaszTörlés
 5. Persze az is igaz, hogy mint könyvborítók tökéletesen teljesítik a feladatukat (figyelemfelkeltés).

  VálaszTörlés
 6. Mondjuk az pont most merült fel bennem: az ominózis kislányos kép minek a borítója, ha egyáltalán az?

  VálaszTörlés
 7. Az Átjáró hatos számának borítójaként találkozhattál vele idehaza. Hogy eredetileg hova készült nem tudom.

  VálaszTörlés
 8. A Sötét Toronyból csak az első és az utolsó borítóját festette Whelan.

  VálaszTörlés