2010. augusztus 1., vasárnap

Bunyó, szex és jazz

"Imádok erre a zenére lazítani... bár én már a természetemnél fogva is elég laza vagyok..."

Rocky Bailey a legjóképűbb, legjobb alkatú fickó az egész nyugati parton. Úgy vonzza a nőket, mint villanykörte a lepkéket. És olyan hévvel próbálja levakarni magáról őket, mint más a kutyapiszkot a cipője talpáról. Na nem azért, mintha Rocky nem szeretné a nőket, ó, nagyon is! Csak hát Rocky fiú állhatatos ember, és elhatározta, hogy húsz éves koráig semmi szex, csak a sport és a testépítés - nem hiába lett ő Mister Los Angeles. Azonban mindez felborulni látszik, amikor egy este Rockyt elrabolják, és arra kényszerítik, hogy feküdjön össze egy csinos szőkével. Persze főhősünk kitart, így más módon ütik nyélbe a dolgot elrablói. Azonban alig szabadul hősünk, máris újabb kalamajkába keveredik, amikor kedvenc bárjában holtan találnak egy fickót. Persze ő és barátja, Gary Kilian, a Californian Call újságírója azonnal nyomozni kezd az ügyben. És ekkor kezdődik csak a java! Kiadós bunyók, tökéletes alakú nők, bivaly gorillák, autós üldözés, baró jazz és még sorolhatnánk. Mind emögött pedig egy óriási összeesküvés, ami talán a világ sorsát dönti el. Talán. De nem biztos.

"Van egy jelmondatom: 'Öljünk meg minden rohadékot!' Szórakoztató, nem? Nekem a rondák olyanok, mint a rohadékok!"

Vernon Sulivan Öljünk meg minden rohadékot! című kis könyvecskéje elég érdekes. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy Vernon Sulivant inkább úgy ismerik, mint Boris Vian. A könyv igencsak nagy felzúdulást keltett anno a negyvenes évek Franciaországában, már az is csodának számított, hogy megjelenhetett - nem hiába tűntették fel a könyvet amerikai szerző művének, amit Vian csak fordított. Szókimondó, nem éppen prűdeknek való könyv, ami egyvalamit akar: kigúnyolni az amerikai ponyvát, és mindezt szórakoztatóan. És valóban, a napfényes Los Angelesben magándetektívesdit játszó "tökéletes férfipéldány" Rocky nevetséges karikatúrája a korszak keménykezű noir hőseinek. Az még csak hab a tortán, hogy Rocky mindenáron meg akarja őrizni a szüzességét, de az ügy előrehaladtával egyre nehezebben megy ez neki. Minden férfit megmosolyogtathat ahogy kínlódik a lányok közt, a regény végéről nem is beszélve. Hiába na, ezt a könyvet nem szabad komolyan venni!

3 megjegyzés:

  1. Én úgy tudtam, fordítva van: Vernon Sulivan a Boris Vian álneve és ő hitette el, hogy csak fordítás a könyv, amit amúgy az anekdota szerint fogadásból írt két hét alatt. Boris Vian ugyanúgy szerzője ennek a könyvnek, mint a többi Vernon Sulivan díszpéldánynak (Köpök a sírotokra, Minden hulla fekete). Javíts ki, ha tévednék, de én mindenhol ezt olvastam.

    VálaszTörlés
  2. "Vernon Sulivan Öljünk meg minden rohadékot! című kis könyvecskéje elég érdekes. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy Vernon Sulivant inkább úgy ismerik, mint Boris Vian. "

    Azért ismerik jobban, mert hogy a Vernon Sulivan álnév alatt rejtőzik Boris Vian. Látom, hogy úgy is érthető a szöveg, hogy szerintem a VS az eredeti név, de megnyugtatlak, én is úgy gondoltam amikor ezt a bejegyzést írtam, hogy Vian az eredeti :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értettem és köszönöm, hogy tisztáztad! :)

      Törlés